Burcht in Leiden

stadhuistoren Leiden vanaf de burcht in Leiden

Stadhuistoren vanaf de Burcht in Leiden

Burcht in Leiden

De Rijn splitst zich in de binnenstad van Leiden. Maar op het punt waar de de Oude Rijn en de Nieuwe Rijn samenkomen vinden we een imposante Middeleeuwse burcht. Nou ja, hij is nogal verscholen achter de huizen en je moet even weten waar je de ingang kunt vinden.

Is dat eenmaal gelukt dan wordt de klim over de toegangstrap beloond met een prachtig uitzicht over grote delen van de stad waarbij vooral de twee grote kerken (Hooglandse kerk en Pieterskerk) die boven de stad uittorenen, direct in het oog vallen. Of de toren van het stadhuis zoals op bovenstaande foto.

Van de eigenlijke burcht is niet vele bewaard gebleven. We moeten het doen met de buitenmuur die op zich al indrukwekkend genoeg is.

Iemand die een toeristisch bezoek aan Leiden brengt kan niet om dit bouwwerk heen. (recht tegenover de Korenbeurs-brug de steeg in tot deze een bocht maakt. Daar vinden we de ingang). Zie onderste grotere foto.

Hooglandse kerk vanaf de Burcht inLeiden.jpgVanaf de Burcht in LeidenLeiden-Hartebrug kerk vanaf de burcht in Leiden.jpg

Leiden ingang burcht

Ingang van de Burcht in Leiden

Markt van Bergen op Zoom

Markt van Bergen op Zoom

Markt van Bergen op Zoom

De markt van Bergen op Zoom wijkt niet zoveel af van dit soort marktpleinen die je in de meeste grotere steden wel terug kunt vinden. Leuk is de kerk, waar duidelijk een stuk van verdwenen is of die niet is afgemaakt.

Aan het plein staan een aantal gebouwen die sterk aan de architectuur in BelgiĆ« doen denken en dan met name uit Antwerpen. Het is duidelijk dat deze beide steden in de middeleeuwen over en weer veel van doen hebben gehad. Die invloeden zijn op de De markt van Bergen op Zoom nog duidelijk zichtbaar. De kleine foto’s hieronder zijn van het Markiezenhof, de beeldentuin van het Markiezenhof en een doorkijk achter de oude Gevangenpoort.

Markiezenhof Bergen op ZoomBeeld in de beeldentuin Markiezenhof Bergen op ZoomBergen op Zoom Gevangenpoort

 

Markt van Bergen op Zoom

Markt Bergen op Zoom